Photo Rating Website
Indeks dia USA HD TUNER Marta Jocek magia tarot
Marynata do karkówki z grila

aaaaW drodze do nieba... Semafory gwiazdaaaa

Temat: Urodzinowy zlot APPM


Gandalf the Pink wrote:
A wlasciwie to z
czego robisz te karkowe? ;


Z karkówki ;-)
Jeśli na grilla, to tnę ją na plastry, lekko rozbijam i wkładam w marynatę.
A jeśli pieczona w piekarniku, to w sumie można podobnie, ale wtedy nie
szarpię jej na części, ino duży jej kawał nacieram albo ziołami, albo
podobną marynatą ;-)

fata


Źródło: topranking.pl/1094/urodzinowy,zlot,appm.php


Temat: witam


Na pewno juz schudles na zapiekankach szpinakowych ;-)


To jednak na pokarmie wegetariańskim zmiesznym z tłustym serem można
schudnąć?? :)))
Poza tym wczorajsza karkówka (ok.300 gram + cebula, pieprz i marynata do
grila w płynie(epi)) mogła przeszkodzić w odchudzaniu;))


Hafsa obecnie = Hafsa sprzed stresow + 3 kg + 2kg po swietach - 2 kg
wskutek rygorystycznie przestrzeganej diety


hehe "rygorystycznie" ;))
Czy bez wyrzeczeń = rygorystycznie w Twoim przypadku?

Pozdrawiam,
Adam


Źródło: topranking.pl/1561/53,witam.php


Temat: witam
Użytkownik Adamo 2. napisał:


To jednak na pokarmie wegetariańskim zmiesznym z tłustym serem można
schudnąć?? :)))


Oj zasady MM sie klaniaja;-)))


Poza tym wczorajsza karkówka (ok.300 gram + cebula, pieprz i marynata do
grila w płynie(epi)) mogła przeszkodzić w odchudzaniu;))


Tym sie nie chwaliles? Moze ty na DO jestes a tajniaczysz sie?


| Hafsa obecnie = Hafsa sprzed stresow + 3 kg + 2kg po swietach - 2 kg
| wskutek rygorystycznie przestrzeganej diety

hehe "rygorystycznie" ;))


No tak, mam ci wykres zzartego tluszczu, bailka i wegli przez ostatnie
dni wyslac ;-))))


Czy bez wyrzeczeń = rygorystycznie w Twoim przypadku?


Rygorystycznie = wazenie, mierzenie, liczenie i nie podjadanie.
I tego sie trzymam, choc smiac mi sie chce, gdy codziennie waze te
zolka-nieodmiennie maja 74 g a nie 80g  jak wszyscy sugeruja.

Hafsa


Źródło: topranking.pl/1561/53,witam.php


Temat: Głupich, a może złośliwych.....
W wiadomości:bfm1it$ri@korweta.task.gda.pl,
Janusz 'Kali' Kaliszczak <k@wp.pl wystukał:

Dnia 2003-07-23 15:02, Użytkownik Adam napisał:

najwyzej mi balustradke zaślinią...  a co... ;)
w takim razie jak przyjde do domu, to robie maarynate do karkówki...
na sobote bedzie jak znalazl...

Karkowke??? Czlowieku... jak mieszkasz gdzies w poblizu, to zapros...
bo mi juz slinka leci na sama mysl o karkowce z grila ;)


no na eletrycznym to nie bedzie to samo co na weglu, ale jak by sie dluzej
(tak z tydzien) w marynacie pomoczylo, to kto wie, kto wie... golonke albo
zeberka w sumie  tez mozna.. :)) [slina] i zapic to potem zimnym piwwwem...
takim, zeby zeby dretwialy [szwejk, a raczej Baloun] [duuuzo sliny,
klawiatura do czyszczenia] ide do domu, bo sie rozmarzylem...


Źródło: topranking.pl/1743/glupich,a,moze,zlosliwych.php


Temat: Głupich, a może złośliwych.....
"Janusz 'Kali' Kaliszczak" <k@wp.pl notorycznie wręcz musi
rozdzielać włos na czworo, czego przykładem jest choćby wiadomość
news:bfm1it$riq$3@korweta.task.gda.pl

Karkowke??? Czlowieku... jak mieszkasz gdzies w poblizu, to zapros... bo
mi juz slinka leci na sama mysl o karkowce z grila ;)


Będę wredny... Nawpieprzałem się karkówki z rusztu (wcześniej wymoczonej
w marynacie ziołowej) we wtorek tyle, że mało mnie nie rozerwało, a w
środę poprawiłem... :DDD

I ostrzegam - nie wysuwać pod moim adresem gróźb żadnych, bo na maila
codziennie będę podsyłał zdjęcia tego kulinarnego cudu... :D


Źródło: topranking.pl/1743/glupich,a,moze,zlosliwych.php


Temat: jak kotlety z karkówki?
Mnie karkówka najlepiej smakuje z grilla. Marynuję choć ze dwie godziny (olej
plus przyprawy), piekę na mocno rozpalonym grillu kilka razy odwracając.
Temperatura grilla jest b. ważna, jak za niska to się długo piecze i schnie na
wiór, przy wysokiej piecze się szybko i jest soczysta. Jak ktoś kalorii nie
liczy to do tej samej marynaty wrzucić plastry surowego boczku i też upiec -
wiekszość tłuszczu się zresztą wytopi.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,24527180,24527180,jak_kotlety_z_karkowki_.html


Temat: Marynata do mięs na grila
Marynata do mięs na grila
Czy ktoś zna dobry, sprawdzony przepis na marynatę do mięs grilowanych? Kiedyś byłam na grilu u znajomych - pieczona była karkówka wcześniej marynowana - wystarczyło 5 min grilowania z każdej strony i mięsko rozpływało się w ustach. Niestety "grilmen" nie chciał za nic w swiecie zdradzić przepisu na marynatę i jej tajne składniki.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,82338604,82338604,Marynata_do_mies_na_grila.html


Temat: Keczup w przepisach
Dodaję keczup do marynaty do karkówki z grilla, a poza tym używam go tylko do
kiełbasek z grilla (ale zawsze w "towarzystwie" musztardy) i czasem do frytek
(tym razem z dodatkiem majonezu). Poza tym nie używam, więc kupuję go rzadko, a
jeśli już, to tylko Kotlin pikatny.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,68060640,68060640,Keczup_w_przepisach.html


Temat: Super smaczne mięsko!!!!!
Moje pyszne mięsko to karkówka.
Szpikowana karkówka.
Karkówke myję i smaruję olejem z przyprawami [do szklanki oleju wciskam
czosnek, wspypuję curry, bazylię i przyprawę do grilla. Czasem jakiś pieprz,
czy paprykę - zależy kto to ma jeść i jakie ma gusta:-) i wciskam sok z połówki
cytryny]
Następnie robie dziury w karkówce, i szpikuje ja paseczkami: sera żółtego,
cebulki, czosneczku, ogórka kiszonego, czasem boczku.
Zostawiam na noc w lodówce, starając się, by tej marynaty było tyle, żeby
mięsko było przykryte.
nazajutrz - wkładam w rękaw z folii i na 1,5 godziny - hajda do piekarnika.
A czasssami po prostu do brytfanny.
Smacznego
:))
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,3976580,3976580,Super_smaczne_miesko_.html


Temat: co na grilla?
dziekuje za wpisy :) mysmy na przyklad grillowali
karkowke! PYCHA! Pokrojone w plastry, nie za grube ale i
nie za chude, tak mniej wiecej centymetr-poltora,
najlepiej wsadzic do marynaty dzien wczesniej, mozna
jeszcze posypac przyprawami (jak ktos lubi ostrzejsze) i
na grilla! Do tego salatka po grecku i pieczone
ziemniaczki....mniam....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,7024405,7024405,co_na_grilla_.html


Temat: Grill
mięso może być to karkówka, pierś kurczaka, udka, steki wieprzowe, marynaty
fajne można kupić w sklepach, nacieram takie mięso marynatą i zalewam oliwą
(ale może też być olej), mozna też dodać trochę wódki, wtedy fajnie kruszeje i
wstawiam na kilka godzin do lodówki i się przegryza. Można też samemu wymysleć
jakie zioła dodać, mozna też czosnku wycisnąć do tej marynaty.
Jesli chodzi o warzywa to bardzo smaczna jest kukurydza w kobach lekko posolona
i robiona na grillu (zresztą od czasu jak zjadłam kukurydzę z grilla już jej
nie gotuję a robie w piekarniku, wychodzi znacznie lepsza).
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,13419886,13419886,Grill.html


Temat: Karkówka z grila - jak ??
Ja karkówkę robię tak: kroję na plastry ok. 1 cm grubości nie przejmując się
wykrawaniem nadmiaru tłuszczu - on się i tak wytopi. Wrzucam to do marynaty
wykonanej z oliwy (olej też może być), odrobiny soku z cytryny, musztardy i
przyprawy do grilla, jak nie masz gotowej to wsypać po trochę papryki, pieprzu,
rozmwrynu i co tam masz pod ręką. Najlepiej jak postoi w tej marynacie np.
przez noc, ale i godzina wystarczy, smak inny ale też dobre wyjdzie. Oprócz
karkówki zwykle piekę jeszcze kilka plastrów surowego boczku, też go wcześniej
marynuję. Do tego kładę też na ruszcie główkę czosnku, w łupinie. On się musi
dlugo piec, ale jak dojdzie to powinien dać się lekko smarować, idealny do
posmarowania np. bagietki. Z dodatków to może być jakaś sałatka, ale
najbardziej nam smakuje karkówka po prostu z musztardą czy ketchup'em.

Pozdrawiam
MS
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,14861627,14861627,Karkowka_z_grila_jak_.html


Temat: jakie danie pierwszy raz robione na pewno się uda?
Jezeli po raz pierwszy chcesz zrobic karkowke, moze sprobuj marynate do mies
konra lub kamisa (w proszku). albo zrob sama: kieliszek wodki, kieliszek sosu
sojowego, pieprz,ziola (tymianek,czaber), slodka papryka i co tam lubisz (albo
przyprawa do grilla), marynuj miesko cala noc
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,18152690,18152690,jakie_danie_pierwszy_raz_robione_na_pewno_sie_uda_.html


Temat: Rozpoczyna się sezon grillowania :) tudzież ognisk
Rozpoczyna się sezon grillowania :) tudzież ognisk
Czy to w domu, przy grillu eketrykcznym, czy na zielonej trawce przy śpiewach
ptaków, a później rozbawionych uczestników. Wiadomo, nie ma co porównywać
potraw zrobionych na grillu elektrycznym do potraw które były pieczone nad
dymem z węgla,brykietu. Jednak każdy z nas ma swoje ulubione potrawy, karczek
w marynacie, szaszłyczki, kiełbaski, kurczaczek, nawet warzywa. Jakei macie
swoje ulubione potrawy na grill? Oczywiście podajcie przepisy(gdy to coś
skomplikowanego) będzie fajnie :) nowe pomysły :)
Nasze to
-karkówka w marynacie czosnkowej badź staropolskiej
marynata czosnkowa olej czosnek sól i pieprz,a staropolska to kupuję gotową
bo z przepisu to za dużo roboty i do tego olej, marynuje przynajmniej 12
godzin

-szaszłyczki
wg uznania, ale mój przysmak, suszona śliwka w boczku, idelanie się
komponuje, ale musi sie dobrze wytopić boczek :)

-kiełbaska najlepiej czosnkowa mniam

- do tego jakies warzywka czyli sałatka po grecku :)
i boskie
-koreczki
zielony ogórek oliwka, żołty ser, pyszka
ja polubiłam oliwki dzięki sałatce greckiej :)










trochę nudzi mi się z rana, mężul odsypia, ja nie mogę nic zrobić
(posprzątać), bo bzyk muchy słychać w tym budynku, jak masz porblemy
żołądkowe to zaraz wszyscy wiedzą :P a na grilla muszę czekać do jutra buuu

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,14479,41354563,41354563,Rozpoczyna_sie_sezon_grillowania_tudziez_ognisk.html


Temat: menu na urodzinkach z grilem
Ja w sobote tez robie grilla tyle ze imieninowego, mam zamiar zrobic
masełko czosnkowe do opiekanych na grilu bułeczek, sos jogurtowo -
czosnkowy, sałatke z pomidora, ogórka, cebulki z sosem knora,
zakupilam dzis w lidlu przepyszne cienki białe kiełbaski na grilla
(sa teraz w promocji) oraz karkówke w marynacie,do tego bedzie
kiełbaska,ksaszanka i szaszłyki, moze zrobie jeszcze sałatrke z
ananasa, wedliny drobiowej i kukurydzy oraz upieke pavlowa.tez
czekam na jakies propozycje moze skorzystam:))

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,43618,98126050,98126050,menu_na_urodzinkach_z_grilem.html


Temat: patelnia grillowa
Patelnie mam z Ikei, nie uzywałam jeszcze zbyt dużo razy, ale może być. Bez rewelacji, ale używać będę. Zapachy jak to przy smażeniu na patalni.
Za to w pracy mamy boskie cudo - grilla elektrycznego, ale takiego bardzo dużego. Dla trzech osób spokojnie można usmażyć mięsko razem wszelakimi warzywami - wkładając jedno na drugie i wspólnie grillując. miodzio tylko nie wiedzieć czemu szef nie lubi mieć całego biura w zapachu karkówki albo udek z marynacie tajskiej

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,44009,78732293,78732293,patelnia_grillowa.html


Temat: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne
KARKÓKA Z GRILLA

karkówka, 1 kg
ocet spozywczy, 4łyżki
oliwa z oliwek, 4 łyzki
liść laurowy, ok 4
ziele angielskie,
oregano,
sól pieprz,
czosnek, 4 ząbki

Do miski wlać ocet, liść laurowy, ziele angielskie, oregano, sól
pieprz, wyciśnięty czosnek. Włożyć mięso do marynaty. Najlepiej, aby
leżało tam ok 24 godzin. Smażymy na grillu.


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,49353,94787039,94787039,Spotkanie_przy_grillu_przepisy_kulinarne.html


Temat: Co grilujecie?
edytkus napisała:

> U nas wszystko w zasadzie, najczesciej steki z koscia, ziemniaki i kukurydze,
a
> le dzisiaj np. maz zrobil
> zeberka i malze; ryby rozne tez ida, jedyne co nie ma wiekszego powodzenia to
p
> arowki i hamburgery.
> Grill w sezonie uzywamy prawie codziennie o ile pogoda pozwoli (chociaz
zdarzal
> o sie ze maz stal na
> deszczu trzymajac parasol w jednej a szczypce w drugiej rece ;))) do tego
stopn
> ia ze praktycznie co 1-2
> lata musimy kupowac nowy.
>
>
> PS. co to jest karkowka?

Karkowka jest to miesko z gornej, przedniej czesci swiniaka. W Polsce robi sie
z niego baleron. Nie pamietam aby w amerykanskich sklepach mialo to specjalna
nazwe. Ja poznaje karkowke po wygladzie. Mozna ja kupic w jednym wiekszym
kawalku. Jest to ciemno-czerwona wieprzowina poprzerastana tluszczykiem i z
koscia w srodku. Mozna tez kupic gotowe, porabane kotlety z kawalkiem kosci w
srodku. Na grilla te kotlety sa najlepsze, bo nie sa suche jak schab, i zylaste
jak steki wolowe. Ale ja uwielbiam uda kurczakowe.Marynuje je przez godzine w
marynacie z jakiegos octu balsamicznego, wina slodkiego i ziol.
Lucy

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,11918,43669333,43669333,Co_grilujecie_.html


Temat: Łatwe potrawy ;-)
U mnie w domu bardzo lubimy potrawy doprawione czosnkiem i często
robimy coś takiego.
Schab lub karkówka pokrojona w grube plastry, ubić tłuczkiem i
obtoczyć w przyprawach (zazwyczaj co tam mam pod ręką, robię taką
marynatę - oliwa, papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz,
przyprawa do grilla, przyprawa do szaszłyka lub kebaba) i
pozostawiam mięso w tej marynacie na kilka godzin, im dłużej tym
lepiej. A potem wrzucam to do pierkarnika na grilla, można potem
jeszcze w trakcie grillowania ułożyć na mięsie trochę podsmażonych
pieczarek i obsypać startym serem.
A do tego wyśmienita czosnkowa sałatka.
Do sałatki potrzebujemy:
3 lub 4 pomidory, kroimy na kształt księżyców, do tego tak na oko
tarty żółty ser, gęsta śmietana i przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnku (ja daję ich sporo), doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy.

Sałatka doskonale nadaje się do potraw grillowanych
Polecam
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,87310,91241304,91241304,Latwe_potrawy_.html


Temat: Obiady sierpniowe, czyli ...jak wcinać z radością.
Obiad wcale nie szybki :-))))
Wczoraj byl specyjal Dado, )))) mniam
plus karkowka z grilla zamarynowana w oliwie, czosnku, majeranku i czyms-tam
do tego grecka salatka

Dzisiaj robimy, juz na 12 (chyba, juz sie pogubilam) osob pozny grillowany obiad:
kopa (o-bez-kreski salaty
karkowka jw.
piersi kurzece w marynacie cebulowo-czosnkowo-jogurtowo-curry
poledwica wolowa w marynacie musztardy dijon i pesto
ekologiczne ziemniaki od sasiadki - w mundurkach w folii
czosnek pieczony w folii

cos jeszcze, ale musimy zdecydowac na targu - moze salatka z fasolki szparagowej

Do tego masa wina, ciekawe rozmowy, spotkanie dusz itepe.

Trzeci juz rok z rzedu robimy te nasze dolnoslaskie spedy przyjaciol z lat
studenckich, zawsze w polowie sierpnia, i chyba to juz sie robi tradycja?
U Jutki w sierpniu wpisuje sie w kalendarze w styczniu-lutym )))


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,12248,27253823,27253823,Obiady_sierpniowe_czyli_jak_wcinac_z_radoscia_.html


Temat: Wszystkie koleżanki proszę o pomoc
Misiek, mięsko na grilla musi być tłustawe, niestety. Dobrze
sprawdza się karkówka.
Lekko rozbij, cienko posmaruj olejem, włóż do ulubionej marynaty i
niech tam sobie poleży kilka godzin, najlepiej całą noc.
Jeśli go odpowiednio dopieścisz, z pewnością Ci się odwdzięczy
cudnym zapachem i smakiem.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,86794,93225125,93225125,Wszystkie_kolezanki_prosze_o_pomoc.html


Temat: Oryginalne mieso na grilla???
polecam karkówke w marynacie : musztarda(może być grillowa i np, chrzanowa),
oliwa,majeranek,papryka,sól,pieprz ,najlepiej jak mięsko poleży w niej dobe i
potem na grilla , do tego sosik czosnkowy:majonez 1:1 z jogurtem natural.,
papryka czerwona,2-3 ząbki czosnku i bazylia , karkówka tak przyrzadzona fajnie
komponuje się tez z tzatziki
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,11207,40990527,40990527,Oryginalne_mieso_na_grilla_.html


Temat: grill z MM
karkówka jest niestety za tłusta...
dzisiaj w dodatku Co jest grane szef kuchni hotelu Intercontinental ma ciekawe
propozycje dań do grillowania, wiekszosc z nich jest MM otóz mozna grilować:
jagnięcinę, najlepiej nowozelandzką hehe ;) ryby i jeszcze raz ryby - nie tylko
łososie, ale halibuty, sole, pangi itp, pyszne są z grila bakłażan i cukinia
(pokropione oliwą z oliwek), mozna tez grilowac jablka i gruszki, pomidory i
paprykę, do tego robi się salatke np ze swiezej kapusty albo selera naciowego
do miesa jakis sosik: ze smietany z przyprawami i czosnkiem oraz swiezymi
ziolami
mieso i ryby przed grilowaniem moczy sie w marynacie z oliwy i przypraw,
czosnku, soku z cytryny (ryba)
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,11143,23162025,23162025,grill_z_MM.html


Temat: Ja też robię w mięsie
a ja robie pstrągi, karkowke, piersi z kurczaka, szaszlyki najczesciej z
peperoni, szynke mięsną, skrzydelka, udka, wszystko to robie codziennie na swoim
stacjonarnym grillu z podwieszanym obrotowym rusztem i co najwazniejsze z
wysmienita regulacja ognia, leją sie niezliczone ilosci piwa, wina i wodki spie
do popoludnia nastepnego dnia i zaczynam od nowa ale sie tym nie chwale. azotek
rozumiem ze dzialka pod azotami ? to juz wiem z kad ten tekst, podczas grilla
opary z azotow mieszaja sie z marynata w twoich potrawach a to robi z Twoja
glowa to co robi, widzimy to po Twoim opisie. Azotek nastepnym razem kup sobie
jakies warzywa ugotuj w czystej wodzie ale w domu, i mam nadzieje ze piec tez
masz kwasoodporny? bo wiesz kwas foliowy... po kwasie foliowym juz by nic nie
zostalo z Twoich postów tylko jakieś krzaczki (chińskie litery), apropos chin
moze sie zajmij chińska kuchnia? o ile to nie zbyt trudne a zreszta nie, bo
sushi mogloby Ci do konca wypalic mozg:)) Pozdrawiam, milego gotowania warzyw
mam nadzieje ze te akurat beda smakowac zawsze tak samo :) :) pa .
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,92,41835163,41835163,Ja_tez_robie_w_miesie.html



W drodze do nieba... Semafory gwiazd

Designed By Royalty-Free.Org